Archiv Weblogu ze světa mezi dvěma jazyky

  • Nadpoloviční polovina obyvatel EU používá na internetu cizí jazyk
    I když 90 % dává přednost vlastnímu jazyku, používá 55 % občanů ze států EU ještě jiný jazyk, ve kterém si čtou texty na internetu. Eurobarometer Znalost minimálně dvou cizích jazyků v populaci zemí EU (2005) (Pokračování textu…)
  • Autumnijské tajné písmo
    Německá spisovatelka Tanja Dückers, účastnice letošního Měsíce autorského čtení, v době svých studií již literárně činná, využívala dalekou cestu z domu na univerzitu a zpět k psaní. V plném metru se jí často stávalo, že se jí někdo díval přes rameno, co píše. Když jí to začalo být krajně nepříjemné, vytvořila a naučila se sé vlastní tajné písmo, které spíše připomíná alchymistické značky. Autumnijské tajné písmo Několik znaků autumnijského tajného písma (Pokračování textu…)
  • Německý online slovník CanooNet
    Rozsáhlý německý online slovník s 250 000 hesly pod názvem CanooNet může sloužit jako alternativa k renomovaným slovníkům. Obsahuje nejen údaje o pravopisu, ale také časované tvary sloves, informace o tvoření slov, vysvětlení gramatiky. Canoonet (Pokračování textu…)
  • Internetové knihkupectví: prohledávání v textech knih

    Novou funkci implementovala německá mutace internetového knihkupectví Amazon do své databáze. Nyní je možné prohledávání nejen podle autora a názvu, ale i ve vlastním textu knihy. Technologie se nazývá "Search Inside!" a je možné ji použít pro 100 000 titulů. V americkém Amazonu je tato funkce používána již od roku 2003.

    Search Inside!

  • Německo-český minislovníček odpadového hospodářství
    Z přípravy na tlumočení akce pro zákazníka vybíráme vybrané výrazy z oboru odpadové hospodářství:
    Německo-česká terminologie odpadového hospodářství Kontejnery na tříděný odpad Abfall – odpad Altstoff – sběrná surovina Deponie – skládka Entsorgung – likvidace Hausmüll – domovní odpad Restmüll – směsný komunální odpad Rücknahmepflicht – povinnost zpětného odběru Sperrmüll – rozměrný odpad Verwertung – zužitkování Wertstoff – druhotná surovina