Archiv Weblogu ze světa mezi dvěma jazyky

  • Okcitánští fotbalisté bojují za svůj jazyk a identitu
    Okcitánsko ztratilo svou identitu vydáním ediktu z Villers-Cotterêts francouzského krále Františka I. z 15. srpna 1539, který vyhlásil francouzštinu jediným jazykem listin a správy ve Francii. Dnes hovoří již jen sotva čtvrtina okcitánského obyvatelstva některým z lokálních dialektů. Okcitánské území na jihu Francie Okcitánské území na jihu Francie (Pokračování textu…)
  • Nadpoloviční polovina obyvatel EU používá na internetu cizí jazyk
    I když 90 % dává přednost vlastnímu jazyku, používá 55 % občanů ze států EU ještě jiný jazyk, ve kterém si čtou texty na internetu. Eurobarometer Znalost minimálně dvou cizích jazyků v populaci zemí EU (2005) (Pokračování textu…)
  • Nařízení jako řešení problému dvojjazyčných cedulí v Korutansku
    Minulý čtvrtek byl uveřejněn návrh rakouského kancléře Wolfganga Schüssela k táhnoucímu se sporu okolo instalování dvojjazyčných německo-slovinských označení některých korutanských obcí, ve kterých žije slovinská menšina. (Pokračování textu…)
  • Obavy z budoucnosti francouzštiny
    Členské státy Frankofonie kritizovaly "katastrofální" situaci používání francouzštiny v institucích EU, která přispívá k oslabování tohoto románského jazyka. Odráží se to i ve školní výuce: Mezi lety 2007 a 2010 poklesl v Evropě počet osob, které se učí francouzsky, o 7 %. V jiných částech světa počet učících se francouzštině stoupl, celkově o 13 %, z toho nejvíce v subsaharské Africe (o 31,5 %). Znalosti francouzštiny v EU Znalosti francouzštiny na konverzační úrovni ve státech EU (2008) (Pokračování textu…)
  • Rozhovor s tlumočnicí: ne všechno se tlumočí
    Švýcarský magazín pro mládež Tink uveřejnil interview s Yve Delaquis, diplomovanou konferenční tlumočnicí a překladatelkou s 20letou profesní zkušeností. Z rozhovoru: O prestiži povolání: "Dříve (...) se respektovala (...) schopnost velmi rychle předávat mluvené slovo. (...) Dnes jsou ale tlumočníci nezřídka vnímáni jako nutné zlo." (Pokračování textu…)