Archiv Weblogu ze světa mezi dvěma jazyky

  • Hongkong: čínština vytlačuje angličtinu
    Prvním jazykem 96 % obyvatel Hongkongu je kantonština, jejich druhým jazykem je podle posledních údajů ze sčítání lidu standardní čínština (48 %), která tak předehnala angličtinu (46 %) a stává se novou linguou frankou v Hongkongu. Hongkong (Pokračování textu…)
  • Konec sporů o německý pravopis
    Po rozhodnutí Ministerské konference o přijetí pozměňujících návrhů Pravopisné komise začnou v německy hovořících zemích platit od 1. srpna 2006 pozměněná pravidla německého pravopisu. Budou tak ukončeny diskuze, které vyvolala poslední pravopisná reforma při svém zavedení v roce 1998. Schválená pravidla budou s výjimkou Frankfurter Allgemeine Zeitung používat všechna novinová nakladatelství.
  • Internetu vládnou tři jazyky
    Pouhými třemi jazyky je možné oslovit více než polovinu uživatelů internetu na celém světě. To je výsledkem výzkumu Internet World Stats. Angličtina, standardní čínština a španělština reprezentují v žebříčku nejrozšířenějších jazyků na internetu celkem 55,6 % uživatelů.
    Nejrozšířenější jazyky na internetu 1. angličtina 2. standardní čínština 3. španělština 4. japonština 5. francouzština 6. němčina 7. arabština 8. portugalština 9. korejština 10. italština
    (Pokračování textu…)
  • Znalosti druhého jazyka v EU: velké rozšíření němčiny a ruštiny
    Jak vyplývá z průzkumu Evropské komise, je pro 34 % občanů EU angličtina druhým jazykem, kterým jsou schopni se domluvit vedle své mateřštiny. To je třikrát více než 11 %, kteří uvedli francouzštinu. Němčina je jazykem číslo dvě pro 12 % Evropanů, a je zejména rozšířená v deseti nových státech, které přistoupily k EU minulý rok. Ruština je překvapivě spolu se španělštinou pátým nejrozšířenějším druhým jazykem v Evropské unii. (Pokračování textu…)
  • Již jen nový pravopis na německých školách a v tiskových agenturách
    Německo zavedlo jako první německy hovořící země s konečnou platností nový pravopis. Včera vypršela tzv. přechodná lhůta, během které bylo vedle nového pravopisu tolerováno ještě používání starého. V nadcházejícím školním roce již bude starý způsob psaní považován za chybu. Podobná lhůta platí i pro jiné německy hovořící země, tam ovšem vyprší až k 1. srpnu 2008 (Rakousko), resp. 1. srpnu 2009 (Německé Švýcarsko). (Pokračování textu…)