Slovo roku 2007 v Německu: klimatická katastrofa

Každoroční tradiční vyhlášení slov roku německé Společnosti pro německý jazyk vyneslo letos na jazykový Olymp aktuální ekologické téma: pojem „klimatická katastrofa“ byl vyhlášen slovem roku 2007.

Slova roku 2007 v Německu

'Všechno bude Knut!'1. Klimakastrophe (klimatická katastrofa)
2. Herdprämie (sporáková prémie)
3. Raucherkneipe (kuřácká hospoda)
4. arm durch die Arbeit (chudoba prací)
5. Dopingbeichte (dopingová zpověď)
6. Lustreisen (cesty za tužbami)
7. Second Life
8. Bundestrojaner (spolkový trojský kůň)
9. spritdurstig (benzínožrout)
10. Alles wird Knut (Všechno bude Knut)

Podívejme se, co se skrývá za jednotlivými slovy, která se umístila na 2. až 10. příčce:

V souvislosti s diskuzemi o poskytování peněz rodičům, kteří jsou nuceni zůstat se svými dětmi doma pro nedostatek míst v jeslích se hovořilo o „sporákové prémii“.
Letos přijatý zákon, který zakazuje kouření v německých restauracích, sklízí kritiku části hostinských. Ti si přejí existenci kuřáckých hospod.
Jedním z argumentů pro uzákonění minimální mzdy je fenomén, kdy si člověk ani prací nemůže vydělat na živobytí, chudoba prací.
Letošní Tour de France se neslavně proslavila řadou přiznání k dopingu.
Členové rady zaměstnanců jedné německé automobilky jsou stíháni za braní úplatků formou cest spojených se službami prostitutek na náklady firmy.
Second Life je na jednu stranu jméno internetové platformy, ale toto slovo zároveň i poukazuje na možnosti internetu jako alternativního prostoru k životu.
Připravovaná opatření pro sledování online komunikace ze strany úřadů zahrnují použití softwaru, který bude zasílat informace úřadům přímo z počítače sledované osoby.
Další ekologický výraz v Top 10 německých slov roku označuje auta s příliš vysokou spotřebou pohonných hmot.
Optimistické heslo Všechno bude dobré (Alles wird gut) v tomto roce pozměnil miláček návštěvníků berlínské zoo, mládě ledního medvěda Knut.