Policie v LA používá mobilní elektronické tlumočníky

Policisté v Los Angeles byli vybaveni čtyřmi mobilními tlumočnickými přístroji. Phraselators se nazývají tyto robustní vodotěsné přístroje o velikosti jen málo větší než vysílačky. Jsou určeny pro komunikaci v nouzových situacích s osobami hovořícími cizími jazyky.

Phraselator za $ 2500Protože se v Los Angeles hovoří 224 jazyky, zdá se být toto město pro nasazení Phraselatorů predestinováno. Policie se však nespoléhá pouze na techniku. Z 9 600 příslušníků policie ovládá 32 % jeden nebo více cizích jazyků.

První polní pokusy mají přístroje za sebou při armádních operacích v Afghánistánu a Iráku pro komunikaci vojáků s tamním obyvatelstvem v arabštině, darí, paštštině a dalších jazycích.

Věty se vyhledávají buď manuálně v menu displeje nebo hlasovým zadáním. Dosud přístroje fungují jedním směrem. Cizinci si vyslechnou přeložené větry, jejich odpověď je možné nahrát do přístroje a vyhodnotit později.

Příklady nahraných vět

– Are you injured? – Jste zraněný/zraněná?
– Get down from the pole. – Slezte dolů z toho sloupu.
– Hands behind your back. – Ruce za záda.
– This area has been declared an unlawful assembly. – Toto shromáždění bylo prohlášeno za protizákonné.
– Welcome to this event. – Vítejte na této akci.
– We are here to facilitate your First Amendment rights. – Jsme zde, abychom hájili Vaše právo svobodného projevu názoru.
– You must immediately leave the area. – Musíte okamžitě opustit toto území.

To je velká nevýhoda, policie si však slibuje z nasazení Phraselatorů, že mohou zachránit lidské životy. Dosud byly v Los Angeles použity při protiválečných a přistěhovaleckých demonstracích, kdy byly policejní pokyny z přístroje přenášeny pomocí reproduktoru s úspěchem na vzdálenost několika stovek metrů. Mimoto se přístroje používají při zátazích na opilé řidiče.