Archiv Weblogu ze světa mezi dvěma jazyky

  • Povolání: tlumočník
    O požadavcích na povolání tlumočníka hovořili ve dvou článcích v německém tisku z prvního dubnového týdne Antje Kopp, viceprezidentka Spolkového svazu tlumočníků a překladatelů (BDÜ), a Klaus Ziegler, nástupnický referent regionu Německo v Mezinárodním svazu konferenčních tlumočníků (aiic). Dnes jsou tlumočníci poptávání ve všech oblastech života: v politice, hospodářství, vědě a veřejné správě, na kongresech, tiskových konferencích nebo ve sdělovacích prostředcích. Škála tlumočených témat je široká. Silné nervy patří k práci tlumočníků stejně jako velká flexibilita – během několika málo dní se například musejí zapracovat do zcela rozdílných oblastí. (Pokračování textu…)
  • Nač jsou třeba tlumočníci v Evropské komisi?
    V Evropské komisi pracuje 500 tlumočníků na plný pracovní úvazek. Denně je doplňuje 300 až 400 tlumočníků-externistů. Jejich společným jmenovatelem je vysoká kvalifikace s dokončeným vysokoškolským vzděláním. Jejich pracovní náplní je zajištění hladkého chodu mluvené komunikace na denně 50–60 zasedáních. Za rok tedy odtlumočí v přepočtu 10 000 jednacích dnů. (Pokračování textu…)
  • Rakouská pošta nedoručila slovinsky popsanou zásilku
    Dopisnice se správně vyplněným směrovacím číslem 9020, ale slovinsky napsaným názvem rakouského města, narazila na nepochopení pracovníka tamní pošty. Místo do korutanského Celovce – německy Klagenfurtu – putovala poštovní zásilka zpět na adresu odesílatele. Drak na klagenfurtském náměstí Celovský, pardon, klagenfurtský drak (Pokračování textu…)
  • Korejština v Ostravě
    Aktivity automobilky Hyundai a jejich dodavatelů v Moravskoslezském kraji přitáhly do regionu 60–70 manažerů z Jižní Koreje a jejich rodinných příslušníků, kteří zde budou bydlet řádově několik let. (Pokračování textu…)
  • Překladatel Vulgáty zemřel před téměř 16 staletími
    V katolickém světě uctívaný světec Jeroným je považován za patrona překladatelů. Vulgáta, jeho překlad Bible do latiny, byl prohlášený římsko-katolickou církví za závazný a je dodnes v revidované podobě základem všech katolických překladů do národních jazyků. Dürerova mědirytina Jeroným ve světnici, 1514 Jeroným ve světnici Církevní otec Jeroným se narodil v r. 347 ve Stridonu (Strido Dalmatiae, pravděpodobně dnešní Slovinsko), studoval v Římě a při pobytech v Asii se naučil řecky a hebrejsky. Čtyři roky pracoval jako papežský tajemník. (Pokračování textu…)