Archiv Weblogu ze světa mezi dvěma jazyky

  • Esperanto slaví 100 let
    Koncem minulého roku zazněly hlasy, že by měl Světový esperantský svaz (UEA) dostat Nobelovu cenu za mír. Co se skrývá za nejznámějším umělým jazykem, jehož mezinárodní organizace slaví v pondělí své sté výročí?
    Esperanto – několik slovíček Esperanto – jubilejní symboldům = domo jednoduchý = facila (já) jsem = mi estas mléko = lakto muž = viro počasí = vetero student = studento telefon = telefono tisíc = mil žena = virino
    (Pokračování textu…)
  • Hrozí angličtině osud latiny?
    Angličtina se v mnoha oblastech dávno prosadila jako nepopiratelný jazyk číslo jedna – ať už na peněžních trzích, v letecké dopravě nebo i v diplomacii, kde vytlačila francouzštinu. Je nepostradatelnou v řadě profesí a studijních oborů. I popkultura je v zajetí angličtiny. Země s angličtinou jako úředním jazykem Zdání klame: Mapa zemí, kde je možné anglicky alespoň domluvit, by odpovídala mapě světa (Pokračování textu…)
  • Zprostředkovatelé mezi kulturami
    Ve Švýcarsku se v současnosti diskutuje o dopadech nového integračního zákona. V rámci třístupňového modelu podpory integrace cizinců budou důležitou roli hrát interkulturní zprostředkovatelé – tlumočníci, kteří dokážou zprostředkovat nejen jazykové porozumění, ale kteří mají také velmi dobré znalosti kulturního prostředí. Uprchlíci (Pokračování textu…)
  • Jižní Súdán si volí angličtinu jako jazyk země
    Po desetiletích občanské války, spojené s arabizací a islamizací centrální vládou v Chartúmu se nově založený stát Jižní Súdán s převážně křesťanským obyvatelstvem rozhodl zavést angličtinu jako jazyk země. Plakáty oslavující nezávislost, názvy hotelů, restaurací a obchodů jsou v angličtině, následují texty zákonů, učebnice, oficiální dokumenty. V obyvatelstvu hovořícím převážně džubskou arabštinou a dalšími cca 150 jazyky však dnes najdete jen málo lidí, kteří by hovořili plynule anglicky. Jižní Súdán (Pokračování textu…)
  • České elektronické slovníky v přehledu
    Český časopis Computer uveřejnil v posledním vydání přehled elektronických slovníků na českém trhu. Co do rozsahu, vybavení i ceny jsou mezi slovníky značné rozdíly. Následuje velmi stručné shrnutí vybraných recenzovaných vlastností anglických slovníků včetně odkazů na stránky výrobců, kde najdete nejen bližší podrobnosti o produktu, ale v řadě případů i jeho online verzi nebo demoverzi slovníku ke stažení: (Pokračování textu…)