Archiv Weblogu ze světa mezi dvěma jazyky

  • Citáty na srpen: pomluvy a zbabělost
    "Verleumdungen sind Krankheiten anderer, die an deinem Leibe ausbrechen." ("Pomluvy jsou nemoci jiných, které vypuknou na tvém těle.") -- Friedrich Nietzsche (Pokračování textu…)
  • Výstava ukazuje rozmanitost němčiny
    Výstava pod názvem Man spricht Deutsch (český název Německo a jeho řeč) ukazuje návštěvníkům, kteří již němčinu ovládají, další zajímavé aspekty tohoto jazyka, které jim mohly zůstat utajeny. Výstava Man spricht Deutsch v Ostravě Výstava Man spricht Deutsch v Ostravě (Pokračování textu…)
  • Slovo roku 2011 ve Švýcarsku: eurorabat
    Eurorabat byl zvolen slovem roku 2011 v německy hovořící části Švýcarska. Zvlášť oblíbený v reklamě, je symptomatický pro situaci profitujícího Švýcarska, ve kterém jsou díky slabému euru nízké ceny.
    Slovo roku 2011 ve ŠvýcarskuEurorabat – slovo roku 2011 ve Švýcarsku Euro-Rabatt (eurorabat)
    Negativní slovo roku Technologieverbot (zákaz technologie)
    Věta roku Das Leben ist kein Bonihof. (Život není boníčko.)
    Slovo mládeže Mopfer (šoběť)
    Negativní slovo roku, 'zákaz technologie', popírá, že se ukončením jaderné energie otevírá možnost rozvoje technologií v souvislosti s alternativními energiemi – tolik zdůvodnění poroty. Věta roku 'Život není boníčko' byla jedním s heslem hnutí Occupy v německy hovořících zemích a pohrává si se rčením Das Leben ist kein Ponyhof (Život není peříčko), kde Pony (~peříčko) nahrazuje Boni (finanční bonusy – myšleno top manažerů). Slovem mládeže tohoto roku se stala složenina 'Mopfer', oběť šikany (Mobbingopfer).
  • Google Translate již pokrývá jazyky 98 % uživatelů internetu
    Google Translate, online strojový překlad textů a webových stránek, byl rozšířen o 7 nových jazyků. V současnosti je tak podporováno 41 jazyků, ze kterých vyplývá 1 640 jazykových párů. (Pokračování textu…)
  • Atlas německého jazyka ve světě

    Statistický materiál ze získaných údajů o postavení němčiny jako cizího jazyka ve světě z roku 2005 byl zpracován do interaktivní podoby přístupné na webu německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Na mapě světa se můžete kliknutím myši na požadovanou zemi dozvědět statistiku o počtu učících se němčině a doplňující informace od korespondentů nebo čtenářů.

    Německý jazyk ve světě
    Údaje o České republice v Atlasu německého jazyka ve světě
    (Pokračování textu…)