Rakouské slovo roku 2007: spolkový trojský kůň

Při letošní volbě slov roku v Rakousku najdeme paralely k této tradiční soutěži v Německu: spolkový trojský kůň (Bundestrojaner), který skončil v Německu mezi deseti vybranými slovy roku, byl v Rakousku zvolen vítězem.

Slova roku 2007 v Rakousku

Trojský kůňSlovo roku
Bundestrojaner („spolkový trojský kůň“)
gruscheln („poztulit“)
Raucheroase („kuřácká oáza“)

Negativní slovo roku
Komasaufen („pití do kómatu“)
gendern („genderovat“)
Kindergeldsünder („hříšníci s dětskými přídavky“)

Citát roku
The world in Vorarlberg is too small. („Svět ve Vorarlbersku je příliš malý.“)

Negativní citát roku
Wir säubern Graz! („Vyčistíme Graz!“)


Výraz „spolkový trojský kůň“ označuje stejnou věc, jen v jiné německy hovořící zemi. Jedná se o státem podporovaný software, který v cizím počítači špehuje data a zasílá je úřadům.

Gruscheln je sloveso, vzniklé ze slov ‚pozdravit‘ a ‚přitulit se‘ a označuje přátelské navázání kontaktu v anonymním světě internetu.
I v Rakousku intenzivně diskutované téma kuřáků se objevilo v seznamu pro tento rok charakteristických slov v alpské republice. Kuřácká oáza označuje místo, kde se musí kuřáci cítit dobře, protože si na něm uprostřed nekuřáckého světa ještě mohou zapálit. Nebo je tomu přesně naopak?

Zvolené negativní slovo roku se vztahuje na fenomén pití dál než do němoty.
Opatření k prosazení rovnoprávnosti mezi muži a ženami končí v mnoha firmách zavedením pouhého verbálního zohlednění rovnoprávnosti pohlaví. Volba slovesa genderovat (gendern) má na tuto praxi upozornit.
Občané, kteří překročí určitou hranici příjmů, a přesto pobírají dětské příspěvky, se proviňují proti zákonu. A to přes ujišťování příslušného ministra minulé vlády.

Věta roku pochází z žádosti o místo bývalého rakouského vicekancléře, kterému náhle chybí svět velké politiky, a obrací se proto dopisem na britského ministra financí.
Negativní větou roku je pak volební slogan, který slibuje rakouské město „vyčistit“ od nežádoucích osob.