Nový rozsáhlý slovník s nahrávkami výslovnosti online

Při příležitosti letošního frankfurtského knižního veletrhu byl spuštěn nový online slovník německého nakladatelství PONS s více než 3,5 miliony hesly. Umožňuje hledání překladu slov z angličtiny, francouzštiny, španělštiny, italštiny a polštiny do němčiny a opačným směrem, další jazyky mají následovat.

PONS.eu – zadávací maska

Vyhledávání je bezplatné a možné bez přihlášení. To je naopak nutné, pokud chcete přidávat nová slovíčka – to je totiž u tohoto slovníku možné. Vložené heslo dodatečně zkontroluje redakce slovníku. Na stálé aktualizaci slovníku pracují i samotní redaktoři, slovník se tak prakticky denně rozšiřuje o novou slovní zásobu.

Slovník může být zajímavý i pro české uživatele, kteří nevládnou němčinou. Jednou z funkcí jsou totiž nahrávky hesel v cizích jazycích ve formátu MP3, u angličtiny dokonce s britskou i americkou variantou výslovnosti. U anglických hesel je také uveden odkaz na obrázkový slovník.

Propojení konceptu Open Dictionary se značkovým slovníkem je novinkou. Je možné, že tím slovníkové nakladatelství odzvonilo starým časům, a na konci nás čeká konec klasických tištěných slovníků. Slovník PONS.eu se má financovat příjmy z online reklamy.