Slovenský prezident podepsal kontroverzní jazykový zákon

Slovensko novelizovalo zákon o státním jazyce, který bude od 1. září vynucovat správné používání slovenského jazyka pod pokutou až 5.000 eur. Dotčeny budou státní orgány, územní samosprávy, obchody, restaurace, školy, média.

Mapa Slovenska s vyznačenými oblastmi maďarské menšiny na jihu zeměČeština může být jako uznávaný srozumitelný jazyk podle mezinárodní smlouvy i nadále používána ve stejném rozsahu jako doposud. Z ulic mají naproti tomu zmizet nápisy jako Fast food. Do problémů se mohou dostat také prodavači popcornu (správně slovensky ‚pukanec‘). Televizní vysílání pro menšiny mají být povinně otitulkována nebo simultánně tlumočena do slovenštiny. Také všechna veřejná oznámení musí být uveřejněna ve slovenštině a komunikace úřadů v jiném jazyce než slovenštině může být pokutována.

Proti přijetí zákona se okamžitě postavilo Maďarsko a zástupci 10% maďarské menšiny, kteří vidí za přijetím kontroverzní novely diskriminační opatření, namířené proti nim. Kriticky se k jazykovému zákonu vyjádřila také Evropská unie. Podle vyjádření prezidentské kanceláře je zákon reaguje mj. na stížnosti slovenských občanů, kteří mají problémy se na jihu země dorozumět slovenským státním jazykem.