Zadávání znaků na Windows Mobile IV: Transcriber

Microsoft nabízí na svých stránkách bezplatně ke stažení Transcriber, software pro rozpoznání slov na PDA pro 3 jazyky: angličtinu, francouzštinu a němčinu.

TranscriberTranscriber je skutečně schopen v těchto jazycích rozpoznat psacími písmeny na displeji napsané slovo, a to včetně diakritiky. A to docela úspěšně, je-li slovo uloženo v jeho interním slovníku, jinak se bude snažit o rekonstrukci jednotlivých písmen, pak je ovšem výsledek zpravidla nevalný.
Funguje to tak, že kdekoliv na displeji napíšete slovo a po přednastavené době si je systém přečte a vloží na místě kurzoru.

Pro psaní českých textů je ovšem Transcriber nevhodný. Háčky nezvládá a bez slovníku českých slov se snaží Transcriber luštit v napsaných českých slovech cizojazyčná slova, takže spláčete nad výdělkem.

Pro psaní delších textů v uvedených třech jazycích ovšem systém do určité míry škrabopisu můžete docela dobře plynule používat.

Výhodou je, že můžete psát skutečně po celém displeji, nejste tedy omezeni na určenou plošku dotykového displeje jako u jiných metod SIP. Pro individuální optimalizaci rozpoznávání můžete na základě vzorů psaní definovat, jak jednotlivá písmena abecedy píšete. Méně časté znaky se zadávají i v tomto systému pomocí softwarové miniklávesnice.

Transcriber na Windows Mobile

+ psaní po celém displeji
+ rozpoznání celých slov
+ rychlé psaní
– chybí podpora češtiny
– je nutné psát čitelně
– režim obrazovky na šířku není podporován