V EU vzniká pozorovatelna mnohojazyčnosti

Koncem roku bude v EU fungovat pozorovatelna mnohojazyčnosti. Před nedávnem spuštěný web Poliglotti4EU si dal za cíl uveřejňovat informace o implementaci evropské jazykové politiky a ukazovat možnosti řešení komunikačních problémů.

Mnohojazyčný rozhovor Poliglotti4EU s Piou Ahrenkilde Hansen o jazycích
(dánská mluvčí EK hovoří dánsky, anglicky, francouzsky, německy, švédsky)

Kliknutím na obrázek spustíte video z platformy YouTube. Platí zásady ochrany osobních údajů Google a podmínky služby YouTube.

Cílovou skupinou webu jsou političtí činitelé, učitelé a studenti, neziskové organizace a občanské společnosti, kterým budou k dispozici odkazy na referenční příručky, slovníky, zprávy, publikace, výsledky výzkumů, politické dokumenty, a dále informace o organizovaných akcích pro podporu mnohojazyčnosti.

Projekt bude mj. prezentovat příklady komunikace v Evropě v případě chybějícího společného jazyka. Jedná se například o dokumenty jazykové politiky institucí, ve kterých je stanoveno, jak se postupuje v případě, že někdo jazyk instituce neovládá – např. pacient v nemocnici.

Pozornost bude věnována také oblasti výuky jazyků, takže učitelé budou mít např. možnost se seznámit, jak se vyučuje jazyk u jejich kolegů v jiných částech Evropy. Studenti mohou zhlédnout motivační videa o užitečnosti znalosti cizích jazyků. Souvisejícím tématem, kterému se bude web Poliglotti4EU také věnovat, je podpora výuky jazyků u migrantů, kteří jinak nemají šanci se uplatnit v pracovním životě.

Projekt bude přesahovat i hranice webu – Poliglotti4EU má organizovat i semináře a konference.