Rakouské slovo roku 2012: záchranná ulička

Od 1. ledna povinná ulička mezi auty pro průjezd vozů záchranné služby a policie se stala velkým tématem v rakouských médiích a s velkým odstupem také rakouským slovem roku 2012.

Slova roku 2012 v Rakousku

Záchranná ulička je od 1. ledna v Rakousku povinností

Slovo roku
1. Rettungsgasse (záchranná ulička)
2. Schulschwänzbeauftragter (zmocněnec pro chození za školu)
3. präfrustriert (prefrustrovaný)

Negativní slovo roku
1. Unschuldsvermuteter (domněle nevinný)
2. Pleitegriechen (zkrachovalí Řekové)
3. Anfütterungsverbot (zákaz navnadění)

Slovo roku mládeže
leider geil (bohužel cool)

Výrok roku
„Ich trete nicht zurück, ich mache den Weg frei.“ (Neodstupuji, uvolňuji cestu.)

Negativní výrok roku
„Das ist mir nicht erinnerlich.“ (Na to už si nepamatuji.)


‚Zmocněnec pro chození za školu‘, skutečná funkce úředníka, který podniká opatření proti častému chození za školu v rakouském hlavním městě, se umístil mezi slovy roku na 2. místě, následovaný ‚prefrustrovaným‘. Tento výraz označuje stav, kdy je někdo kvůli očekávanému špatnému výsledku už dopředu frustrovaný.

Jako ‚domněle nevinné‘ označovala některá rakouská média osoby, u kterých zpochybňovala presumpci neviny, rozporný pojem obsadil v kategorii negativní slova roku 1. místo. Označování příslušníků jihoevropského národa paušálně jako ‚zkrachovalé Řeky‘ je ponižující a vysloužilo si v této kategorii 2. místo. Eufemismus ‚zákaz navnadění‘, který označuje ve skutečnosti zákaz pasivního a postupného podplácení, skončil mezi negativními slovy roku na bronzové příčce.

Spousta věcí je cool. Ve světě plném rozporů jsou některé ‚bohužel cool‘, jak se zpívá v jedné písničce, ze které toto slovo roku mládeže pochází.

Politička, která neodstoupila, ale byla odstoupena a diplomaticky to vyjádří slovy, že uvolňuje cestu, si zaslouží uznání. Její výrok se stal rakouským výrokem roku 2012.

Politici se však dokáží vyjadřovat i jinak. Před výborem pro vyšetřování korupce nesčetněkrát zaznělo z jejich úst, že jsou nebohými oběťmi své paměti. ‚Na to už si nepamatuji.‘ bylo zvoleno negativním výrokem roku 2012.