Nejužitečnější cizí jazyky pro Brity

Podle studie British Council pod názvem „Jazyky pro budoucnost“ vydané v těchto dnech se dostaly do první pětky žebříčku nejdůležitějších jazyků pro britské děti 2 asijské jazyky: arabština na 2. příčce a čínština na 4. místě.

Žebříček 10 nejužitečnějších jazyků podle British Council

Vlající vlajky1. španělština
2. arabština
3. francouzština
4. standardní čínština
5. němčina
6. portugalština
7. italština
8. ruština
9. turečtina
10. japonština


Tradičně vyučované cizí jazyky na britských školách španělština, francouzština a němčina doplňují první pětici a potvrzují tak opodstatnění jejich výuky.

Žebříček byl sestaven na základě sofistikovaného systému hodnocení, který zohledňoval kritéria jako vývozy do příslušných zemí, obchodní priority vlády Velké Británie, diplomatické a bezpečnostní priority a prázdninové destinace.

Ze studie také vyplynulo, že 3/4 britské populace není schopno plynule hovořit žádným z 10 jazyků žebříčku. Francouzštinou by se bylo schopno domluvit 15 % Britů, němčinou 6 % a španělštinou na prvním místě 4 %.

Zpráva speciálně zdůrazňuje důležitost arabštiny: do 6 arabských zemí, které jsou v žebříčku 50 nejdůležitějších exportních zemí, vyváží Velká Británie dohromady vyšší objem zboží než do Španělska, Číny nebo Itálie.